Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az a Michelin csillag

2010.03.21

Ahogy kezdenek elülni a Michelin csillagos - a teljes magyar sajtóban először itt, az Otthon édesen közzétett - hír hullámai, érdemes alaposabban megnézni: ki is kapta azt a csillagot. A médiában főleg Gerendai Károly szólalt meg a témában, aki egyike az étterem tulajdonosainak. Respect neki, amiért nyilatkozataiban mindig is hangsúlyozta, ő csak képviseli az étteremet, a csillag valójában nem az övé.

GERENDAI ELSŐ HIVATALOS TALÁLKOZÁSA A CSILLAGGAL. 

A következő logikus célszemély az étterem séfje lehet. A Costes esetében ez azonnal több kérdést vet fel, mint választ. Ahogy a radiocafé Gasztrománia című műsorában szombaton a Michelin Main Cities of Europe című kiadványának főszerkesztője, Derek Bulmer elmondta, a tesztelések nagy része tavaly zajlott. Ekkor viszont az étterem séfje a portugál Miguel Vieira volt, aki az étterem nyitása óta gürcölt a konyhán. 

MIGUEL. CSILLAGOS-E VAGY? Fotó: DiningGuide

Időközben - de még a kalauz megjelenése előtt - azonban séfcsere történt. Miguel visszatért Portugáliába (a lisszaboni Ritz szálló éttermét vezeti), a Costesben január elejétől pedig egy másik külföldi, az argentin Nicolas Rafael Delgado kezében a fakanál, akarom mondani a pacojet.

NICHOLAS. JÓKOR VOLT JÓ HELYEN? Fotó: Tóth Milán

Ez a Michelint váratlanul érte, de természetesen az ide delegált inspekor visszatért, hogy őt is tesztelje. Ahogy azonban az az interjúból is kiderült, addigra már kész koncepcióval rendelkezett a Michelin, az újabb teszt célja csupán annak az ellenőrzése volt, hogy az új séf vajon megfelel-e a kívánalmaknak. A kalauz tanulsága, és a Bulmer által elmondottak szerint mindent rendben is találtak. Persze azért nagyon szívesen belehallgattunk volna a szerkesztőségben zajló vitákba, vajon mennyire borította volna fel a munkát, ha mást kell keresniük, egyáltalán kerestek volna-e mást a Costes helyett. Hmm. Persze nem gondoljuk, hogy rossz helyre került a csillag, de a helyzet mégiscsak fura. 

GERENDAI MAGYARÁZ.

Akkor tehát Nicolasé a csillag? Nem tudjuk, hogy így gondolja-e a Costes újonca. Egyelőre nem szólalt meg semmilyen fórumon. Egyetlen egy hiteles forrás van a kérdés eldöntésére: maga a könyv. A könyv, ami nem sok ember kezében fordult meg eddig, az első hazai példány épp Jókuti Andrásé, a radiocafé szerkesztő-műsorvezetőjéé, ő mutatta meg Gerendainak is, miként a csillagos hírről is tőle értesült elsőként kedd reggel.

A BESZÉDES PÉLDÁNY.

A könyv pedig egyértelműen nyilatkozik a témában, ugyanis semmiféle információt nem tartalmaz sem a séffel, sem a tulajdonosakkal, sem egyebekkel kapcsolatban. A csillagot tehát az étterem kapta, a Costes. Senki más.